неделя, 1 април 2012 г.

Три ключа към успешното развитие на вашата малка счетоводна къща.

Наскоро говорих с мой колега, който се опитва да разшири самостоятелната си счетоводна практика и да намери повече клиенти. Да решиш да напуснеш работа, „топло” място със сигурна заплата е голяма крачка и сама по себе си заслужава моето уважение. Но все пак как да се „отблъснем” от дъното, така че нашата саможертва да не е отишла на вятъра? Как да направим така, че не само да работим за покриване на ежедневните ни разходи, а и да се развиваме професионално и в чисто бизнес-план.

Моят отговор съдържа два въпроса, че всеки практикуващ трябва да се помисли:

Възможно ли е растежът на Вашата счетоводна къща да бъде самоцел? Отговорът е „не” – вътрешният растеж на всяка малка фирма или практика е резултат от процеси, практики за развитие и много често обвързан до 100% с растежа на вашите клиенти. Така, че задължително трябва да интегрирате ( слеете) работата си с процесите във фирмите които обслужвате, като вашите познание по данъчно и осигурително право да предхождат техните решение, а Вашите счетоводни познания да ги следват. Т.е. счетоводният процес не трябва да подчинява нормалните търговски практики и да ги възпира , а да им помага да бъдат много по правилни, ефективни и целенасочени.


Дали ако придобием или се слеем с друга малка счетоводна къща със сигурност ще се разраснем? За съжаление няма никаква гаранция за това, ако след това не акцентирате дългосрочно на добрите практики, ако не подходите с усърдие и постоянство към всеки клиент и ако не инвестирате в хората, с които работите и разбира се материалната Ви база. Придобиването разбира се ще ви даде тласък, но без разрастването на вашите клиенти, без подобряването на услугите скоро ще усетите спад, освен ако не придобивате отново ... и отново ... и отново. Между другото, това е една опция, която е доста успешна при лекарите и доста примамлива, но много често единственото сигурно нещо са увеличените разходи и персонал.

Искам да акцентирам на 3 ключови момента, на които трябва да обърнете внимание, когато правите планове за развитието на вашата малка счетоводна къща:

1. Какво е впечатлението, което оставяте у Вашите клиенти? Опитвайте се постоянно да получавате обратна информация как Вашите клиенти приемат вашата работа. Следете репутацията си в интернет. Какво е нивото и качеството на предоставяната услуга – дали сте достатъчно бързи, ефективни, гъвкави и разбира се информирани за всички промени и нови изисквания? Това е първото, на което трябва да обърнете внимание, преди да започнете да харчите пари за следващата точка. Доволният клиент винаги би ви препоръчал и на други фирми.

2. Как ще ви намери нови потенциални клиенти? Наблегнете на разработване на силна мрежа за насочване, пряка пощенска или електронна реклама, активно участие в социалните мрежи, добре развиващ се сайт, лесна за достъп консултантска услуга и т.н.

3. Ефективност при работа с всеки клиент . Във всяка счетоводна практика има клиенти, които Ви отнемат много малко време и такива, които Ви отнемат по много време всеки ден. Разбира се много често ежедневието ни се фокусира върху клиентите, които изискват повече усилия. Въведете си проста система в която да обобщавате времето, което всеки клиент ви отнема дневно. Това ще Ви направи много по ефективни и организирани а и ще оптимизира цените на отделните услуги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар