неделя, 11 септември 2011 г.

НАП предлага разсрочването на данъчни задължения да се облекчи

http://www.dnevnik.bg/
Националната агенция за приходите предлага да се облекчат процедурите по разсрочване на данъчни и осигурителни задължения. Това е една от идеите за промени в Данъчно осигурителния кодекс, които вече са изпратени в Министерството на финансите за обсъждане и с които "Дневник" разполага. От НАП потвърдиха за такава идея, но отказаха повече коментари.

В момента в законодателството съществуват възможности за разсрочване на данъчни и осигурителни задължения. Според данъчните има много фирми с отлично данъчно досие, които не са нарушавали законите, но днес изпитват финансови затруднения и подобно облекчаване може да подобри ликвидността им.

Експерти от НАП обясниха, че заложените в момента критерии правят невъзможно разсрочването за тези фирми. Условията в момента включват изпълнение на критерии по коефициентите за рентабилност, ефективност и финансова автономност за две години назад, както и ред други изисквания.

Освен това разсрочване в момента може да се прави само от директорите на териториални дирекции, изпълнителният директор на НАП и финансовия министър в зависимост от размера им. Идеята е именно тези изисквания да бъдат облекчени. Освен за фирми идеята е това да обхваща и самоосигуряващи се лица.

От Министерството на финансите, което има думата дали това да се предложи на Министерския съвет за одобрение и след това да се гласува в парламента, вчера отказаха коментар, но високопоставен източник от ведомството заяви, че подобна идея би минала трудно по няколко причини - това трудно ще бъде одобрено от Брюксел, облекченото разсрочване може да затрудни изпълнението на бюджета и не на последно място може да създаде предпоставки за субективизъм и корупция на кои фирми да се позволи разсрочване и на кои не.

Против идеята и с подобни мотиви се изказаха депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Димитър Главчев, които са съответно председател и заместник-председател на бюджетната комисия към парламента. "Разсрочването е вид държавна помощ и сега разписаните текстове са максималното, което позволява Европейската комисия.

Дори и да искаме допълнително облекчаване на режима, ще трябва да се разреши от Брюксел. Не е ясно и кое точно ще се разсрочва - ДДС, което само се събира от фирмите, или корпоративният данък, който и без това се разпределя на месечни вноски. Ако се разсрочат осигурителните вноски, не е ясно откъде ще се плащат пенсиите", коментира Стоянова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар