събота, 18 юни 2011 г.

Свързването на касовите апарати с НАП се отлага с година

Срокът в наредбата, която задължава всички търговци, регистрирани по ДДС, да свържат касовите си апарати със системата на Националната агенция за приходите (НАП), се отлага с една година. Това е съобщил министърът на финансите Симеон Дянков по време на форум на ГЕРБ с предприемачи, цитиран от пресцентъра на партията и БТА.

Преди няколко дни приходната агенция предупреди, че през октомври ще започне да затваря обектите, ако не осигурят връзката.

По данни на финансовото ведомство близо 300 000 обекта все още не са изпълнили мярката и няма да успеят да го направят до края на септември, както предвижда наредбата. Целта на отлагането е малкия и среден бизнес да бъдат временно разтоварени от тази мярка в условията на финансово-икономическа криза, се казва в съобщението.

Представители на бизнеса от "Предприемачи ГЕРБ" са приветствали намерението на Симеон Дянков за отлагане на изискването.

"Наредбата има своите предимства за изсветляване на бизнеса, определено е положителна и ще окаже влияние върху събираемостта на данъците, но в момента бизнесът е притиснат от кризата и тази стъпка ще ни даде възможност да поемем глътка въздух, да се стабилизираме", коментират предприемачи от различните райони в страната, цитирани от пресцентъра на партията.

Отлагането на връзката между касовите апарати и НАП няма да важи единствено за аптеките. Фармацевтите остават задължени да свържат фискалните си апарати с компютърните системи на приходната администрация в определения срок. Симеон Дянков е обяснил, че задължението остава по изричното настояване на Асоциацията на българските аптеки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар