сряда, 29 юни 2011 г.

Минимална заплата 270 лв., вдигат се още 54 плащания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=945911
Минималната заплата да стане 270 лв. от 1 септември при 240 лв. сега, реши правителството. Така чистият доход от нея ще се увеличи с около 24 лв. и ще е над 211 лв., колкото е официалният праг на бедност.
Повишението автоматично ще вдигне още около 54 плащания, свързани с минималната заплата. Таксата при посещение на личния лекар ще стане 2,70 лв., ден престой в болница ще е 5,40 лв. Месечната добавка за деца с увреждания ще е 189 лв., майчинските за отглеждане на дете до 2 годишна възраст - 270 лв., заплатата на приемните родители - 351 лв. Ще нарасне и държавната субсидия за политическите формации, стипендиите, различни такси и т. н.
До края на октомври ще бъдат готови предложенията за промени в данъчни, акцизни и социални закони, които ще позволят голяма част от обвързаностите с минималната заплата да отпаднат от идната година, каза вицепремиерът Симеон Дянков. Той обаче смята, че около 18 социални плащания, зависими от най-ниската заплата, трябва да останат свързани с нея. А да се "отвържат" парите за личния лекар, средствата за партиите и др.
За увеличението на минималната заплата ще са необходими над 15 млн. лв. допълнително. Половината от тези пари ще бъдат дадени на организации с делегирани бюджети, като повече от средствата ще отидат за средното образование и за Агенцията за социално подпомагане, където имало много работещи с минимални заплати.
Дянков обаче заяви, че общините няма да получат допълнително финансиране, за да изплатят повишението, тъй като не били направили необходимите съкращения.
"Оказа се, че в централната администрация има оптимизация от 13,5% през последните 2 г., докато в общините броят на чиновниците се вдига всяка година средно с 2%. Това означава, че имат пари да плащат повишението", каза вицепремиерът. Той съобщи още, че с бюджета за 2012 г. е възможно да има увеличение на детските добавки, на минималната пенсия и други социални плащания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар