сряда, 16 март 2011 г.

Предлагат да се плащат болнични само при внесени осигуровки

Управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева ще предложи обезщетенията за временна неработоспособност да се плащат само при платени осигурителни вноски.
По думите на Митрева такава е практиката в държавите членки на ЕС, както и в Сърбия, Тунис и Канада - права се ползват само при внесени осигурителни вноски, предаде БТА.
"Много отдавна съм предлагала това с рисковете да си навлека много негативи върху мен и институцията", допълни Христина Митрева, която присъства на среща с представители на Националната агенция по приходите, Главна инспекция по труда и полицията. Срещата се състоя в сградата на НОИ и бе за съвместни действия за прекратяване на осигурителните измами.

Според управителя на НОИ институциите са се обединили около необходимостта да се създават профили на "рисковите осигурители", на които да се прави постоянен мониторинг. Митрева уточни, че като рисков осигурител се възприема например фирма, в която 2/3 от лицата са осигурени на минималните осигурителни прагове, а на жените, които излизат в отпуск за бременност и раждане, изведнъж им се променя базата на 2000 лева.

Като рисков осигурител се определя и фирма, която има 20 или 50 човека, а не осъществява никаква трудова дейност и съответно няма откъде да има пари за фонд "Работни заплати".

Митрева обобщи няколко популярни осигурителните измами. Едните са от фирми, които вероятно работят съвместно с лекарски комисии и джипита. Те понякога не съществуват, а са фиктивни с адреси като "Факултета", но от тях идват сключени трудови договори за период 6-12 месеца назад на висока осигурителна база, с възнаграждение между 1800 и 2000 лева. Последният регистриран случай е на магазин в пловдиско село, в който има сключени трудови договори за пет човека на висок осигурителен доход, а в селото няма магазин, уточни тя.

Една от често срещаните фалшиви диагнози е свързана с проблеми с вестибуларният апарат. Бе даден пример с фирма, в която от 58 работещи 56 са глухи, без производството и дейността да е за хора с увреждания или да има рискове за оглушавания.

На срещата е било предложено и да се върне практиката на списъци с коректни и некоректни осигурители. Сред предложенията е също към тристранното споразумение между НАП, НОИ и ГИТ от миналата година да бъдат включени полицията, органите на прокуратурата, НЗОК и Изпълнителна агенция "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването. Предлага се и създаване на консултативен съвет към министъра на труда и социалната политика за борба с осигурителните измами, каза още Христина Митрева.

Само за десет работни дни  - от 25 февруари до 10 март, са изплатени седем милиона лева забавени заплати в резултат на съвместните проверки на ГИТ и НОИ. Това съобщи по време на срещата изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар