четвъртък, 3 март 2011 г.

Фирми без активи, но с пари - в черен списък на данъчните

http://www.24chasa.bg/
Компании, които нямат офиси, сгради, машини или други активи, но имат солидни пари в брой или банкови сметки, скоро ще влязат в нов черен списък за спешни данъчни проверки. В същия списък ще попаднат и фирми, които държат оборотните си пари в сейфове, а не в банкови сметки. Там може да се озове и всеки, който не е ревизиран в последните 3 години.
Националната агенция за приходите въвежда нов софтуер, който автоматично ще генерира рискови фирми и граждани, съобщиха вчера оттам. Така щели да се елиминират субективните решения и корупцията, смятат експертите на Красимир Стефанов. Проектът е за 2,9 млн.лв. и е с европейско съфинансиране.
“Критериите, по които компютърът ще подбира, са конфиденциални”, казаха от приходната агенция.
От свои източници “24 часа” обаче научи, че оборотните пари в брой ще са един от общо 97 критерия, които ще се заложат в програмата за подбор.
Всеки данъкоплатец ще бъде оценен по всичките 97 критерия. Така компютърът автоматично ще подреди класация по 6-степенна скала - от много нисък до критично висок риск.
С висока оценка ще се окажат компании с финансови отчети, които показват загуби за последните 3-5 години и то в добре работещи браншове.
Съотношение оборот-печалба, при което оборотът е в пъти по-висок, също носи солидни точки за рисковата скала. Рискови данъкоплатци ще станат и тези, които декларират доходи и плащат данъци много под средните за бранша.
Целта на новия проект е от близо 900 000-те компании, които могат да бъдат проверявани, всяка година да се селектират около 3000, в които данъчните да влизат. Така ще се спести време и ще се намали цената на ревизиите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар