понеделник, 14 февруари 2011 г.

Управляващите затварят Търговския регистър

Достъп до фирмените дела ще имат само хората от определени професии
Въпреки протестите от неправителствения сектор и журналисти управляващите възнамеряват не просто да ограничат, но да затворят достъпа до Търговския регистър. На заседанието на правната комисия в четвъртък е внесен допълнителен текст, според който достъп до фирмените дела ще имат само определени групи хора, като адвокати, съдебни изпълнители, МВР и пр. За това алармира през уикенда Програма "Достъп до информация", чиито представители не са били поканени на заседанието.
Още ограничения Обикновените потребители ще имат достъп само до основните данни в регистъра, но не и до фирмените дела, обясни пред в. "Пари" зам.-председателят на правната комисия Тодор Димитров. Първоначалният вариант на промените предвиждаше всички да имат достъп, но след заявление и с електронен подпис, което вече няма да е възможно. Според новите текстове пълен достъп до досиетата ще имат само съдът, органите на досъдебното производство, операторите на лични данни, като адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители, юрисконсулти и данъчни. Те също ще имат контролиран достъп и ще се регистрира кой какво и кога е чел, каза Димитров.
правната комисия в четвъртък е внесен допълнителен текст, според който достъп до фирмените дела ще имат само определени групи хора, като адвокати, съдебни изпълнители, МВР и пр. За това алармира през уикенда Програма "Достъп до информация", чиито представители не са били поканени на заседанието.
"Добрите" намерения
Според вносителя Емил Радев от ГЕРБ промените се правят, за да се ограничат зачестилите злоупотреби с лични данни. В същото време според неправителствения сектор няма данни, че след създаването на регистъра през 2008 г. действително има увеличение на такива злоупотреби. В същото време критиците на ограниченията са на мнение, че при изтичане на такава информация често са замесени именно хора от изброените професии. Данните са важни и при журналистически разследвания. "Благодарение на свободния достъп през последните три години журналисти от централни и местни медии направиха задълбочени разследвания за действия и връзки на публични фигури в сферата на бизнеса", смята адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". Според него промените нарушават конституцията, в която е записано, че всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Кашъмов напомня, че преди създаването на регистъра тези документи са били достъпни в съдилищата. Промените в закона ще влязат на второ четене в пленарната зала вероятно следващата седмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар